Pushing Hands:

Dit is een verzameling van voorbereidende oefeningen om taiji te leren gebruiken in vecht toepassingen. Tai Chi is een interne vechtsport, deze oefeningen zijn bijzonder goed voor het aanvoelen van elkaar. Als je dit goed leert, dan leer je de intentie van een ander te voelen en te reageren voordat de ander iets heeft gedaan. Het is bijzonder leuk om dit te leren. In Nederland worden deze oefeningen amper gegeven. Bij genoeg deelname en interesse kunnen wij deze traditionele oefeningen ook geven.
Eerst worden de vormen met één hand en met twee handen geleerd waarbij men nog niet loopt. Hier ontwikkelt men het voelen door iemand anders heen. Notabene dit kan met heel weinig druk op de armen, maar het kan ook met meer druk Daarna worden loop vormen gegeven. Daarna komen de iets ingewikkeldere vormen met handen en met lopen. Pas daarna komen de Da Lu vormen en Lu Kao vormen.

Hier beneden is een klein aantal van de pushing hands oefeningen te zien. Deze oefeningen worden in deze demo vrij laag uitgevoerd. Ofschoon het heel goed is om dit te doen is het niet noodzakelijk om dit zo laag uit te voeren, zeker niet als men het nog aan het leren is.